13.06.2019

Proizvođač drvenog namještaja TON

Bystřice pod Hostýnem mjesto je proizvodnje namještaja iz savijene parene bukovine s tradicijom dugom 150 godina. Tvornicu je utemeljio Michael Thonet davne 1861. godine, a pod nazivom THONET djelovala je sve do 1953. godine kada mijenja ime u TON

Unatoč modernizaciji i digitalizaciji, tehnika proizvodnje namještaja ostala je ista od samih početaka pa do danas. Štoviše, Bystřice pod Hostýnem najstarije je mjesto u kojem se još uvijek proizvodi po istom principu kao i u 19. stoljeću. Karakteristike bukovog drveta, odnosno njegova savitljivost pod utjecajem vlage i topline, bile su poznate stotinama godina prije nego ih je Thonet uveo u masovnu proizvodnju. Oko 1830. godine s područja Engleske stigao je novi tip stolica specifičan zbog savijenih nogu dobivenih posebnom tehnikom savijanja koju je probao i sam Thonet. Njegova namjera nije bila uvesti promjene u dizajn engleskih stolica, već u način njihove proizvodnje. Lijepo oblikovane stolice želio je dobiti savijanjem drva koje uranja u vruće ljepilo i potom stavlja u posebne kalupe. Upravo su po toj tehnici proizvodnje  danas prepoznatljive u svijetu.

Tvornica TON dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, a među najprestižnije spadaju nagrada Red Dot Design za stolicu Merano i nagrada Red Dot Honourable Mention za Silent Servant Petalo. Barska stolica Rioja osvojila je nagradu za najbolju inovaciju u kategoriji namještaja za uređenje interijera, a kompanija TON 2010. godine proglašena je proizvođačem godine u sklopu natječaja Czech Grand Design koji organizira Academy of Design.

Arhiva novosti